Tietoa jälkiehkäisystä ja raskauden keskeytyksestä. Blogimerkinnän lopussa kirjoittajan omaa eettistä pohdintaa/avoimia kysymyksiä mietittäväksi.


Jälkiehkäisy



- Ikärajat: alle 15-vuotiaan jälkiehkäisy toteutetaan terveydenhuollon toimipisteessä. Yli 15-vuotiaat voivat ostaa itsehoitovalmisteena levonorgestreeli-valmisteen apteekista.

Ohjaus

Kerron raskauden mahdollisuudesta, kerron seuraavat faktat jälkiehkäisystä tilannetta mukaillen ohjattavalle nuorelle naiselle. Kerron vaihtoehdoista jälkiehkäisyn suhteen.
  • Jälkiehkäisy toteutetaan ottamalla kerta-annos levonorgestreelia (1,5 mg) tai vaihtoehtoisesti lääkärin määräyksellä ulipristaalia 30 mg. Kuparikierrukkaa voi myös käyttää jälkiehkäisymenetelmänä.
  • Hormonaalisten menetelmien teho perustuu ovulaation estämiseen tai myöhästyttämiseen. Mikäli hedelöittyminen on jo tapahtunut, mikään jälkiehkäisymenetelmä ei estä raskauden alkamista. Kuparikierukan mekanismi perustuu siihen, että se aiheuttaa steriilin tulehdusreaktion kohdun limakalvolle, mikä ensisijaisesti vähentää siittiöiden liikkuvuutta ja siten alentaa hedelmöittymiskykyä ja lisäksi heikentää munasolun kiinnittymistä limakalvolle.
  • Levonorgertreeli-tabletti on otettava viimeistään 72 tunnin kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä riippumatta kuukautiskierron vaiheesta., mutta mieluiten ennen kuin on kulunut 12 tuntia suojaamattomasta yhdynnästä. Tällöin teho on paras. Teho on suhteessa siihen aikaan, kuinka kauan on kulunut yhdynnästä. Ulipristaali-tabletin voi ottaa vielä 73-120h kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, mikäli kuparikierrukan asentaminen ei ole mahdollista. Eli mieluummin laitetaan kuparikierrukka 73 h jälkeen, mikä on tehokkain jälkiehkäisymenetelmä ja turvallinen sekä synnyttäneille että synnyttämättömille. Kuparikierrukan voi asentaa vielä 5 pv kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä.
  • Jälkiehkäisyä voi käyttää tarpeen tullen useamman kerran kuukaudessa, mutta ehkäisy tulisi kuitenkin ensisijaisesti hoitaa muulla tavalla. Jälkiehkäisy on hätätapauksia varten kun muu ehkäisy on pettänyt. Kuitenkin näin käytyä tulee rohkeasti hakeutua apteekkiin tai terveydenhuollon toimipisteeseen jälkiehkäisyä varten. Jälkiehkäisyn käytön jälkeen e-pilleriehkäisyä voi jatkaa normaalisti, mutta tulisi käyttää kohdomia viikon ajan. Pilleritauolla alkavat kuukautiset eivät kuitenkaan sulje pois raskauden mahdollisuutta. Toinen mahdollisuus on aloittaa e-pillerit seuraavien kuukautisten jälkeen normaalisti ja käyttää siihen asti kondomia. Mikäli kuparikierukkaa käytetään jälkiehkäisyyn, se voidaan jättää pysyväksi ehkäisimeksi tai poistaa seuraavien kuukautisten aikana.
  • Noin joka neljäs jälkiehkäisytabletin käyttäjistä kärsii 48 tunnin sisällä pillerin nauttimisesta pahoinvoinnista ja osa oksentaa. Jos käyttäjä oksentaa kolmen tunnin sisällä tabletin otosta, on syytä ottaa yhteyttä apteekkiin /tk:hon hoidon mahdolliseksi uusimiseksi.
Ohjattavan nuoren naisen kanssa keskustelen myös jatkoehkäisyn vaihtoehdoista ts. haluaako nainen aloittaa hormoniehkäisyn tai jatkaa kondomiehkäisyllä, minkä onnistumisesta on syytä myös keskustella, mikäli suojaamattoman yhdynnän syynä on ollut epäonnistunut kondomin käyttö. Mikäli satunnaisia sukupuolisuhteita tulee, suosittelen aina kondomiehkäisyä tautien varalta.

Keskustelen naisen kanssa sukupuolitautien mahdollisuudesta ja mikäli hän ei itse kysy, ehdotan sukupuolitautuitestausta hänelle, kun kyseessä on satunnainen seksikumppani.  Kerron tilanteen mukaan lyhyesti tai laajemmin hoitamattomien sukupuolitautien vaikutuksesta terveyteen, mm HIV, klamydia (erit. Lapsettomuus), kuppa, tippuri, HPV (erit. Kohdunkaulan syöpä), herpes ym.

Jos kuukautiset eivät tulekaan: mikäli ne myöhästyvät viikon, on syytä tehdä raskaustesti, jonka nainen voi tehdä kotona tai terveyskeskuksessa. Mikäli tulos on positiivinen, naisen tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen. Tarkoituksenani olisi keskustella myös raskauden jatkamisen mahdollisuudesta, en ensisijaisesti tarjoa keskeytysvaihtoehtoa. Ojaukseen ei kuitenkaan tule olla painostavaa tai syyllistävää. Tarkoitus on saada nainen punnitsemaan vaihtoehtoja rehellisesti ja monipuolisesti, mikäli raskaus alkaa, sillä keskeyttäminen on iso asia kuten myös ei-toivotun raskaudenkin jatkaminen satunnaisen suhteen jälkeen.

Jälkitarkastus tulee kyseeseen kun nainen on ostanut apteekista ilman reseptiä jäkiehkäisypillerin, sillä apteekkien tulee ohjeistaa kaikki alle 20-vuotiaat jälkitarkastukseen ehkäisy- ja seksuaalineuvonnan saamiseksi.

Ohjaan naista ostamaan valmiiksi kotiin apteekista jälkiehkäisypakkauksen, mikäli ainoastaan kondomiehkäisy on tulevaisuudessaa käytössä. Näin varmistetaan, että nainen saa jälkiehkäisyn mahdollisimman pian, jolloin sen teho on paras. Korostan kuitenkin, että jälkiehkäisy ei tule olla pääasiallinen ehkäisymenetelmä vaan hätävara. Jatkuva ehkäisyn tarve olisi toteutettava kondomilla, hormonaalisin menetelmin tai kierukalla. Lääkäriaika voidaan varata tarvittaessa ehkäisyasioiden kuntoon laittamiseksi.


Raskauden keskeytys


Raskaudenkeskeytys tehdään naisen pyynnöstä, mikäli perustelut täyttävät laissa määrätyt perusteet raskauden keskeyttämisestä.

Raskauden kesto enintään 12 + 0 viikkoa

* alle 17-vuotias, täyttänyt 40 vuotta tai synnyttänyt neljä lasta
* lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat hakijalle huomattava rasitus
*raskaus on alkanut väkisinmakaamisesta
*äidin tai isän sairaus tms. rajoittaa vakavasti heidän kykyään hoitaa lasta.

Raskauden kesto yli 12+0 viikkoa

Raskauden keston ollessa 12 + 1 – 20 + 0 viikkoa  (TEOn päätöksellä seuraavat)
*kun on syytä epäillä sikiön vaikeaa sairautta tai vammaa raskauden keston ollessa enintään 20 + 0 viikkoa
*lapsen synnyttäminen ja hoito olisivat hakijalle huomattava rasitus
* raskaus on alkanut väkisinmakaamisesta
* äidin tai isän sairaus tms. rajoittaa vakavasti heidän kykyään hoitaa lasta
* hakija on alle 17-vuotias raskauden alkaessa
* hakija on täyttänyt 40 vuotta raskauden alkaessa tai
* hakija on synnyttänyt neljä lasta
Lisäksi
*Kun luotettavalla tutkimuksella on todettu vaikea sikiön sairaus tai vamma raskauden keston ollessa enintään 24 + 0 viikkoa (TEOn päätös)
*Raskauden kestosta riippumatta, jos raskauden jatkuminen aiheuttaisi hakijan hengelle tai terveydelle vaaran.
 
Keskeytyksen suorittaminen

-Kirurgisesti kohdun imukaavinnalla koudunkaulan kautta yleisanestesiassa
-Lääkkeellisesti käyttämällä kahta valmistetta: ensin antiprogestiini mifepristoni, joka estää raskauden jatkumiselle tärkeän progesteronin normaalit vaikutukset kohdun limakalvolla (limakalvon ylläpito jne.) herkistää kohdun myäs prostaglandiinien aiheuttamille supistuksille ja pehmentää kohdunkaulaa.
-36-48 h tästä annetaan suun kautta tai emättimeen misoprostolia, joka on prostaglandiini. Aiheuttaa kohdun supistelun ja tyhjenemisen.
 
Rasjaudenkeskeytykseen liittyvät eettiset ongelmatilanteet

-Mahdollinen potilaan kokema painostus keskeytykseen
-Häpeä raskaudesta väärään aikaan ja väärässä elämäntilanteessa, vaikka haluaisikin lapsen → päätyminen keskeytykseen enemmän suvun/muun sosiaalisen ympäristön vuoksi kuin itsensä vuoksi
-Nainen haluaa keskeytyksen, mutta puoliso ei tai päinvastoin
→ Em. vaikeiden päätösten (kun nainen ei ole varma) seurauksena tulevat mielenterveyden ongelmat mahdollisia, parisuhde- ja lähisuhdeongelmat ym.
-Pohdinta, keskeytetäänkö vai jatketaanko raskautta sikiön ollessa eri asteisesti vammautunut, vaikka raskaus olisikin toivottu
-Lääkärien ja hoitohenkilökunnan henkilökohtaiset asenteet keskeytystä ja sen moraalista oikeutusta kohtaan → voi heijastua potilaan hoitoon
-Myönnetäänkö keskeytys liian kevein perustein selvittelemättä tilannetta tarkemmin, tarjotaanko vaihtoehtona raskauden jatkamista ja siihen tuen saamista riittävästi tai esimerkiksi lapsen synnyttämistä adoptioon? Siis toteutuuko lain henki vaiko vain lain kirjain?
-Miten kohdata ammatillisesti ja hoitotyön periaatteiden mukaisesti potilas, jos hoitaja ei pidä moraalisesti oikeana tekona raskauden keskeytystä (käsitys, että ihmisen elämä alkaa jo hedelmöittyneestä munasolusta eikä ihmisellä ole oikeus riistää toisen henkeä.. → taustalla voi olla uskonnollinen vakaumus tai olla olematta)
-Yleinen pohdinta siitä, mikä on syntymättömän lapsen ihmisarvo suhteessa äidin oikeuteen päättää omasta kehostaan. Onko syntymättömän lapsen keho äidin omistuksessa vaiko lapsen oma? Elämän pyhyys?
 

Lähteet:
Jälkiehkäisyn käypä hoito:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50039?hakusana=j%C3%A4lkiehk%C3%A4isy
 
Raskauden keskeytyksen käypä hoito:
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi27050?hakusana=raskauden%20keskeytys
 
Duodecim lääketietokanta – www.terveysportti.fi